Pramenopis - aneb o kyselkách a jiných minerálních vodách
Pokud se chcete dozvědět, co je kyselka, smradlavka, nebo minerální voda, tak jste tady správně a čtěte dál.
Minerální voda je ten nejobecnější pojem pro ne úplně obyčejnou vodu, který je přesně definovaný zákonem.
Podle dřívější definice musí minerální voda v přirozeném stavu obsahovat aspoň 1000mg něčeho v 1 litru.
Tím něčím může být CO2, H2S a nebo rozpuštěné pevné látky (např. Na+,K+,Cl- apod.).
V případě Fe2+ stačí jen 10mg/l. Dokonce i obyčejná voda může být považována za minerální, pokud její teplota přesahuje 20oC (termální voda),
nebo pokud její radioaktivita přesahuje 1500Bq/l (radioaktivní voda).
Podle novějšího zákona (upraveného dle požadavků EU) pak může být za minerální vodu považována prakticky jakákoli přírodní voda.
Nás ale budou zajímat jen takové prameny, ze kterých již na první pohled (či ochutnátní, nadechnutí, poslech nebo dotyk) vyvěrá voda neobyčejná.
Podle převažujícího obsahu některé látky je můžeme rozdělit do několika skupin :
Uhličité prameny - kyselky.
Kyselky se vyznačují zvýšeným obsahem rozpuštěného CO2, který ve vodě vytváří bublinky a
způsobuje její charakteristickou kyselost. CO2 se do vody dostává
jako produkt postvulkanické činnosti v zemské kůře. Vystupuje typicky z hloubek
kolem 25-30km, zpravidla v místech, kde se kříží několik tektonických zlomů.
Když se dostane do vrstev obsahujících vodu, rozpouští se v ní za vzniku
kyseliny uhličité, která mnohem účinněji reaguje s okolními horniny než prostá
voda. Proto kyselky obsahují větší množstí rozpuštěných látek než normální vody.
Podle typu podloží je v kyselkách obsažen hlavně vápník (na vápencích,
dolomitech a vápnitých pískovcích), sodík a draslík (na žulách, rulách a
svorech) a hořčík (na čedičích, amfibolitech a hadcích).
Pokud kyselka obsahuje větší množství železa (a to bývá celkem časté), pak mluvíme o železité (červené) kyselce.
Kyselky, které neobsahují železo, nejsou tak časté, jako kyselky železité. U nás se vyskytují především v západních Čechách
(Slavkovský les, Tepelská vrchovina), nalezneme je ale i na Moravě v Bílých Karpatech nebo v Teplicích nad Bečvou.
Jako příklad můžeme uvést Devátou kyselku I a II nebo Grünskou kyselku z oblasti Slavkovského lesa.
Železité prameny - červené kyselky
Pokud kyselka obsahuje větší množství železa, pak jde o kyselku železitou (červenou).
V normální vodě se železo rozpouští poměrně obtížně. Jeho intenzivnějšímu rozpouštění v kyselce
částečně napomáhá přítomnost CO2, v hlavní míře pak především kyselina sírová,
která se do vody dostává rozkladem sulfidických rud (pyrit).
I když je obsah železa v kyselkách většinou poměrně nízký (obvykle do 10mg/l),
výrazně se projevuje při výtoku, kdy dvojmocné železo oxiduje na trojmocné.
Výsledkem pak jsou výrazné rezavé povlaky, které se často táhnou několik desítek i stovek metrů po proudu.
Pokud je povrch červené kyselky v klidu, tvoří se na něm duhová železnatá krusta, která se na první pohled podobná oleji.
Při rozvlnění hladiny se ale rozpadne na menší destičky, které se již nedokážou spojit zpět.
Železitá voda sama o sobě by měla poměrně nepříjemnou svíravou chuť.
Jen přítomnosti CO2 a jeho výrazné a lahodné chuti vděčíme za to, že červené kyselky chutnají zpravidla výtečně.
Červené kyselky jsou charakteristické hlavně pro oblast západních Čech, kde jich nalezneme velké množství.
Často jde o přírodní prameny, u kterých nejvíce vyniknou zrzavé povlaky vysráženého železa.
Krásnými představitely jsou třeba Bedřichův pramen v Českém lese, Zahrádecká kyselka v Tepelské vrchovině či Kančí pramen ve Slavkovském lese.
Sirné prameny - smradlavky
Sirné vody místo lahodného CO2 obsahují nepříjemně zapáchající H2S
(sirovodík). Vznik sirných vod je poměrně složitý proces. První podmínkou je,
aby ve vodě byly rozpuštěné sírany. Ty se do ní dostanou chemickým rozkladem
pyritu, který je obsažen v sulfidických rudách. Druhou podmínkou je, aby voda
přišla do styku s organickými látkami. V usazených horninách (pískovec, jílovec,
břidlice) se jedná především o fosilní látky jako je ropa a zemní plyn, v
krystalických horninách (žula, rula, svor, fylit) pak může jít o látky
vznikající v rašeliništích a slatiništích, výjimečně i vzniklé rozkladem listí a
jehličí. Přítomnost organických látek umožňuje život sirným bakteriím, které při
svém metabolismu rozkládají rozpuštěné sírany - odnímají z nich k životu
nezbytný kyslík. Jako odpadní produkt pak vzniká sirovodík, který se následně
rozpouští ve vodě. Protože sirné vody vznikají většinou v nevelké hloubce, je
proces dále ovlivňován např. teplotou, srážkami, přítokem povrchových vod ap.,
což vede k poměrně velké proměnlivosti obsahu H2S. Sirné prameny se,
kromě zápachu, projevují přítomností sirných bakteriálních kolonií. Přimo u
výtoku se objevují černé povlaky bakterií redukčního prostředí, o něco dále pak
bílé povlaky bakterií oxidačního prostředí. Vzácně se objevují i fialové kolonie
bakterií rodu Chromatium.
Sirné prameny se u nás hojně vyskytují především v oblasti moravských Karpat.
Hezky upravený a vydatný sirný pramen nalezneme třeba v Bílé v Beskydech, větší množství drobných pramenů pak ve Vizovických vrších (Podhradí, Bič ap.)
V Čechách jsou sirné prameny ojedinělé - za zmínku stojí vydatný pramen v bývalých lázních Fořt.
Slané prameny - slanice
Přirozené slané prameny u nás v současné době nevyvěrají (možná snad s výjimkou sirno-slaného pramene Slanica u Napajedel).
Dříve se snad takové prameny vyskytovaly u města Slaný, které je po nich pojmenované.
Slanice jsou čerpány z vrtů z poměrně velkých hloubek. Mají mořský původ a vznikly uvězněním mořské vody v usazených horninách
v době jejich sedimentace. Protože jde v podstatě o "archivní" mořskou vodu, obsahují hlavně soli, které jsou běžné
i v dnešní mořské vodě - tedy soli obsahující Cl, Na a I. Voda je obvykle obohacena o CO2, který se do ní dostává
podél puklin z větších hloubek, takže v podstatě jde o kyselky se zvýšeným obsahem solí. Z některých vrtů tak natlakovaná voda
vytéká i samovolně.
Slanice se u nás vyskytují v okolí Luhačovic, na Poděbradsku v Lounech můžeme ochutnat pramen Luna.
Zajímavý pramen nalezneme i u Mlékosrb, kde z pumpy, která je osazená na starém vrtu, samovolně vytéká kyselka s až nepříjemně slanou příchutí.
Železnaté prameny
Pokud prostá voda obsahuje větší množství železa, pak mluvíme o železnaté vodě.
Na rozdíl od železitých kyselek mají nepříjemnou svíravou chuť a bývají často nepitelné.
Červené zbarvení na výtoku je o proti kyselkám více temné a netvoří kompaktní povlaky.
Železnaté prameny nejsou (až na zvlášť zajímavé případy) na těchto stránkách popsány.
Železnaté pramemy u nás po různu vyvěrají na řadě míst a nejsou vázány na tektonické zlomy.
Pro příklad je možné uvést známý pramen na Bílém Kříži v Beskydech, nebo prameny v bývalých lázních Šternberk u Slaného.
Síranové prameny - hořčenky
Jedná se o s výraznou hořkou chutí a projímavými účinky vznikají louhováním zvětralin
s obsahem síry (sádrovec, anhydrit), nebo chemickým rozkladem sulfidů (pyrit) v
prosakující srážkové vodě. Hlubší vrstvy pak musí být tvořeny nepropustnými
hornimani (jíly), aby docházelo k akumulaci vody. Síranové vody samy na povrch
nikde nevyvěrají a čerpají se z mělkých studní. Voda neobsahuje žádný CO2.
Typickým představitelem je u nás dobře známá Šaratice a Zaječická hořká.
Volně přístupný pramen, studna nebo vrt, kde by bylo možné ochutnat síranovou vodu přímo od zdroje, u nás není.
Termální prameny - termály
Za termální vodu je (podle zákona) považována jakákoli voda, která je teplejší než 20oC.
Do této kategorie tedy spadají jak vcelku nezajímavé prameny s vlažnou obyčejnou vodou (Pravřídlo), tak např. horké tryskající kyselky (Vřídlo).
Vznik termálních pramenů je podmíněn zemskými zlomy, které musí být natolik průchodné, aby jimi ve velkých hloubkách ohřátá voda, mohla vystoupit tak rychle, aby nedošlo k jejímu ochlazení.
Voda může a nemusí být obohacena o CO2. V našich podmínkách ovšem voda bez CO2 nikde nevystupuje k povrchu tak rychle, aby měla u pramene nějakou závratnou teplotu.
Zajímavé tak jsou především horké kyselky, které u nás nalezneme v Karlových Varech. Nejznámějším pramenem je pak jistě Vřídlo s teplotou 73oC.
Radioaktivní prameny
Protože se jedná v podstatě o normální vodu, která pouze vykazuje vyšší obsah radia 222Rn (což nelze lidskými smysly zaznamenat),
tak na těchto stránkách radioaktivní prameny popsané nejsou. Nejznámější naše radioaktivní prameny jsou zřejmě v lázních Jáchymov,
přírodní prameny lze nalézt třeba v okolí Nového Města pod Smrkem.